Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Blogger Template From:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Friday, November 05, 2010

"Kesungguhan": Bekal dalam Jalan Dakwah

Apa yang dikehendaki oleh Islam daripada penganutnya ialah membentuk umat yang saleh untuk menjadi khalifah dan memakmurkan muka bumi, supaya dengan itu ia menjadi umat yang terpelihara identitinya dan memuliakan diri menuju mercu jaya. Itu tidak akan dapat dicapai kecuali dengan sikap positif dan bersungguh-sungguh.

Ia hendaklah bermula dengan dirinya, kemudian berpindah posisi daripada kedudukan pengkritik kepada kedudukan penyumbang yang menggerakkan peristiwa dan mengepalai urusan dengan penuh keyakinan diri dan kebergantungan kepada Allah tanpa mengindahkan segala halangan atau terpengaruh dengan desakan orang awam.

Makna kesungguhan

Kesungguhan lawan kepada perkataan olok-olok, bermudah-mudah, lemah dna lembap. Ia bermaksud: 'melaksanakan tanggungjawab syarak dan dakwah serta-merta, cekal dan berterusan dengan menggunakan semaksimum mungkin kebolehan yang ada, tanpa mempedulikan halangan atau mencari alasan untuk tidak melakukannya.'

Lima syarat yang melengkapi kesungguhan

1. Melaksanakan tanggungjawab dengan serta-merta
Hal ini dapat dilihat dengan sempurna dalam peristiwa pengharaman arak (Al-Maaidah,5:90-91), perubahan kiblat (Al-Baqarah,2: 143) dan arahan supaya wanita bertudung, dimana para sahabat melakukannya dengan serta-merta tanpa berlengah walaupun melibatkan kerugian yang banyak kepada keluarga dan individu. Keteguhan iman...

2. Kekuatan dan keazaman
Hal ini dapat dilihat dengan jelas dalam pendirian Umar ketika berhijrah. Beliau dengan berani mencabar Quraisy: "saya akan berhijrah, sesiapa yang mahu melihat emaknya kehilangan anak, isterinya menjadi janda atau anaknya menjadi yatim sila halang aku..." tak seorang pun berani mengekorinya. Kisah kepahlawanan sahabat dalam perang Hamra' Al-Asad, keberanian Salamah bin al-Akwa' dalam peperangan Zi Qird, dan Ja'far bin Abi Talib mempertahankan panji Islam dalam peperangan Mu'tah, walaupun kudung kedua-dua tangannya.

3. Cekal dan berterusan
Hal ini dapat dilihat dengan jelas melalui peristiwa-peristiwa sepanjang sirah Rasulullah SAW bermula dengan zaman rahsia, dakwah diumumkan , melalui senang dan susah tanpa putus asa. Baginda pernah bersabda, "Jikalau mereka meletakkan matahari di tangan kananku dan bulan di tangan kiriku untuk aku meninggalkan urusan ini, nescaya takkan aku meninggalkannya sehingga Allah memberikan kemenangan kepadaku atau aku binasa kerananya...".

4. Menggunakan kebolehan secara maksimum
Abu Bakar As-Siddiq membelanjakan hartanya semua sekali. Uthman r.a menanggung semua keperluan ketenteraan untuk tentera Islam dalam perang Tabuk dan Mus'ab bin Umair meninggalkan kehidupan yang mewah dan berpada dengan bekalan yang sedikit untuk menajdi duta dakwah di Yathrib. Dan beliau syahid dalam keadaan tidak cukup pakaian untuk mengapankannya.

5. Mengatasi halangan atau keuzuran
Kita melihat mereka berpegang kepada 'azimah (lawan rukhsah), sedaya upaya melaksanakan tanggungjawab dan menyertainya bersama tidak kira apa pun suasana. Amru bin Al-Jamuh ingin keluar berjihad, lalu dihalang oleh anak-anaknya kerana ia cacat. Rasulullah SAW memberitahunya beliau boleh mengambil rukhsah, tetapi ia menjawab, "Mudah-mudahan aku dapat melangkah ke syurga dengan kakiku yang cacat ini".

Subhanallah... Moga-moga jiwa-jiwa para sahabat ini makin menular dalan jiwa kita, insyaAllah...
Moga bermanfaat.
Wassalam

p/s: copied from a handout given by my murobbi.

1 comments:

Ummu Hanifah said...

Salam ziarah. Di mana shoutbox?
jemput ziarah ke blog baru ana.

 

Text