Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Blogger Template From:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Friday, August 28, 2009

That's The Way It Is...

Bismillahi walhamdulillah...

Menggaru-garu kepala yang tak gatal tatkala ditanya oleh masyarakat... "Kamu buat projek apa?"
Hmm...bagaimana nak explain ye? Kata "Kita nak kaji kesan treatment Cinnamon oil pada kualiti dan mikrobiologi pada ikan talapia yang disejuk beku"... Kalo yang diterangkan ialah kepada seorang pensyarah atau student IPT, mungkin terjawab soalan itu. Tapi kalo yang bertanya ialah pakcik atau makcik yang dijumpai di tepi jalan? Haha, pening juga kepala kawan tu nanti.

Tak tahulah sudah berapa hari tak betul2 study yang berkualiti. Setiap hari, dari pagi hingga petang, malah kadang-kadang sampai malam duduk di laboratory menyiapkan kerja-kerja projek. Kalah student2 master camni. Subhanallah... banyak yang dipelajari. Daripada terkial2 dan lembap, menjadi semakin mahir dan laju... Timing is everything. Kalo boleh satu hari siap semua benda, sebab hari-hari memang tak boleh lari drpd membuat analisis.

Plating microb dlm 3 jenis agar (Plate Count Agar, Triple Sugar Iron and Chloroflouro Carbon Selective Media untuk Pseudomonas sp. sejenis microb spoilage pada ikan freshwater. Kita ada 3 jenis treatment pada ikan talapia yang sudah di potong membentuk fillet (diambil isinya sahaja), dan satu negative control. Treatment pertama, ikan talapia dicelup dengan 0.5% cinnamon oil. Treatment Dua, kita celup dgn 0.1% Lactic Acid, treatment 3 kita celup dengan combination cinnmon oil (kulit kayu manis) dan lactic acid.

Kami perlu membuat analisis setiap 3 hari sehingga hampir 2-3 minggu. Tapi preparation dan trial memang mengambil masa yg sangat lama. Analysis pula diambil dari aspek, microbiologi (3 jenis agar), pH, Total Volatile Base Nitrogen, color and sensory. Hari ni hari pertama kami mengelola sensory test. Selalunya jadi panelist, kali ni kami pula yang menjadi 'organizer". Rasa macam menjamu orang yang datang rumah. Tapi nasib baik puasa. Kami guna Hedonic Test, uji attribute color, texture, odor, appearance and overall. Tak masuk flavor. Panelist hanya perlu memberikan markah kepada keempat-empat sampel berdasar ke 'suka'an atau ke'tidaksuka'an mereka terhadap sampel tersebut.

Masak agar, cuci botol mikrobiologi, buat peptone water, steam ikan, pinjam kunci makmal, isi borang OT, bla..bla.. dah jadi rutin harian. Jam biologi dah berubah. Sekarang ni jadi berserabut sikit. Astaghfirullahal azhim... Minta doa moga Allah kuatkan jiwa ni, ameen.

"Ya Allah, rahmat-Mu ku harapkan. Janganlah Engkau serahkan (segala urusanku) atas diriku walau sekejap mata, perbaikilah segala urusanku, tiada Tuhan Yang berhak disembah selain Engkau" (Diriwayatkan Abu Dawud & Ahmad, dihasankan oleh Al-Albani dan disahihkan Abu Dawud) - Hisnul Muslim

Walaupun sibuk, dan walaupun seorang wanita, aku juga tak mahu ketinggalan merebut pahala jihad seorang lelaki. Apabile terbaca kisah sirah Rasulullah SAW dan zaman kegemilangan para sahabat, aku jadi kuat, dan itulah perkara yang membuat aku terus tegar. Biar otak penat, biar badan letih, jgn pernah sekali biar iman penat, kerana itulah 'pengecas' utama kehidupan jiwa. Alhamdulillah halaqah berjalan seperti biasa, cuma sekarang sedang cari jalan bagaimana mahu 'upgrade' kefahaman & iman adik2 ni. Subhanallah, bila teringat amanah-amanah Allah ini, jiwa jadi tak keruan, serasa mahu sahaja kuberi jiwa dan raga pada mereka, agar mereka tumbuh menjadi insan da'ie dan murobbi yang kuat menelusuri cabang-cabang sunnah. InsyaAllah, doakan..doakan...

Teringat lirik lagu dari Celine Dion:

When you want it the most there's no easy way out
When you're ready to go and your heart's left in doubt
Don't give up on your faith
Love comes to those who believe it
And that's the way it is...

Tiada kaitan dgn sesiapa, mentadabbur setiap perkara dalam dunia ciptaan Allah..

Setiap insan memang sentiasa silap dan lupa. Janganlah kalian serik untuk menegur atau membetulkan kesilapan. Semoga Allah sentiasa membalasnya dengan kebaikan. Jazakumullahu khaira.

Wassalam.

0 comments:

 

Text